Gemeenten verhinderen goed mobiel bereik?

28 november 2016

Mobiel bellen is helemaal van deze tijd, zeker nu de prijs van een mobiel abonnement inclusief mobiele telefoon relatief laag is, in vergelijking met een aantal jaar geleden. Tegenwoordig is het normaal dat iedereen maar een smartphone heeft, van jong tot oud. Want waar je vroeger vooral volwassenen mobiel zag bellen, is het nu de normaalste zaak van de wereld dat ook kinderen van 12 en zelfs jonger een eigen smartphone hebben waarmee ze kunnen bellen. Nu kan dat op zich natuurlijk handig zijn en ook wel veilig. Als er iets is, kunnen de kinderen hun ouders snel bereiken via hun mobiele telefoon. De keerzijde is natuurlijk, dat er de hele dag spelletjes op worden gespeeld of dat de kids constant op internet aan het surfen zijn. Maar daar zijn uiteraard maatregelen tegen te treffen, zoals het blokkeren van internet en andere oplossingen. Veel ouders geven hun kinderen een goedkope smartphone waarbij ze een los sim only abonnement afsluiten. Even op internetabonnementen voor sim only vergelijken en vervolgens een goedkoop abonnement afsluiten.

Niet in heel Nederland mobiel bereikbaar

Maar hoewel het grootste gedeelte van Nederland mobiel bereikbaar is, zijn er toch ook gebieden aan te wijzen waar nauwelijks of zelfs geheel niet mobiel gebeld kan worden. Om mobiel bereikbaar te zijn moeten er namelijk overal zendmasten en antennes worden geplaatst en dat is dus niet overal in Nederland het geval. Hoe komt dat zouden we dan zeggen. De techniek staat toch voor niets en ieder dorp wil toch mobiel bereik hebben?

Sommige gemeenten houden plaatsen antennes tegen

Op sommige plaatsen in ons land is er bijvoorbeeld wel mobiel bereik, maar is dat bereik vaak slecht te noemen. Een oplossing zou zijn om nieuwe zendmasten te plaatsen maar in veel gevallen houden gemeenten het plaatsen van een dergelijke (nieuwe) zendmast tegen. Ze geven dan eenvoudig weg geen vergunning voor het plaatsen van de zendmast. Ze vinden bijvoorbeeld dat zendmasten het uitzicht verstoren. Daarnaast komt nog het feit dat de eigenaar van de grond waar eventueel de zendmast moet worden geplaatst toestemming moet verlenen en in veel gevallen wordt die toestemming niet zomaar gegeven.
Vooral binnenshuis is net mobiel bereik vaak slecht te noemen. Maar daar zal zeer zeker verbetering in optreden als 4g ook gebruikt kan gaan worden voor mobiel bellen. Momenteel wordt het 4g netwerk namelijk alleen gebruikt voor data. Als dus in de toekomst ook mobiel bellen via 4g kan lopen, zal binnenshuis het mobiele bereik zichtbaar verbeteren.