Straling mobiel bellen gevaarlijk?

Tegenwoordig gaan er heel wat radiogolven en andere straling door de lucht in onze samenleving. Denk alleen al aan alle afstandsbedieningen in ons huishouden waar we gebruik van maken. Maar vooral ook straling die onze mobiele telefoons uitstralen. Vroeger was die straling zo goed als verwaarloosbaar, zeker in de tijd dat er alleen nog vaste telefoons waren. Denk bijvoorbeeld aan de telefooncellen op straat van de PTT, een zeer bekend fenomeen. Voor een kwartje kon je dan in een cel bellen via een vaste lijn met iemand anders.

Straling in ons huis

Door onze woning loopt ook heel wat straling door het gebruik van mobiele telefoons. Onze mobiele telefoon, tegenwoordig ook wel smartphone genoemd, communiceert met andere mobiele telefoons door gebruik te maken van elektromagnetische velden. Zendmasten staan door heel Nederland verspreid om ervoor te zorgen dat we met elkaar kunnen bellen. Er zijn websites op internet zoals bijvoorbeeld Gsmmasten.nl waarop je precies kunt zien hoeveel zendmaster er staan en Nederland en ook waar ze staan. De zendmasten en mobiele telefoons kunnen signalen uitwisselen, waarbij de mobiele telefoon de signalen om kan zetten in spraak. Los van het feit of al die straling nou wel of niet slecht is voor onze gezondheid, daar gaan we verder in dit artikel op in, kunnen we wel zeggen dat mobiele telefonie zo goed als onmisbaar is geworden in deze tijd.

Mobiel bellen zeer belangrijk geworden

Denk aan het gebruik van mobiel bellen door de politie of ambulancepersoneel. Vanaf zo goed als iedere locatie kan er worden gebeld met diverse diensten om assistentie te krijgen of om informatie uit te wisselen. En in sommige gevallen kan dat zelfs levens redden. In die zin is de komst van de mobiele telefoon dus als een groot voordeel te zien. En er zijn genoeg providers van mobiele abonnementen om te vergelijken om zo een goedkoop mobiel abonnement te vinden. Als nadeel kan dus de toename van straling genoemd worden, maar daarover lopen de meningen zeer uiteen.

Zendmasten gevaarlijk?

Veel inwoners van Nederland zitten er niet op te wachten dat er zendmasten in de nabijheid van hun woning worden geplaatst. Er zijn ook mensen die aangeven lichamelijke klachten te krijgen als ze in de buurt van een dergelijke zendmast komen. Symptomen als hoofdpijn en duizeligheid worden dan veel genoemd. Zijn zendmasten gevaarlijk voor onze gezondheid? Wetenschappelijk onderzoek heeft niet aangetoond dat blootstelling aan de elektromagnetische velden die de zendmasten uitstralen, direct schadelijk zijn voor onze gezondheid.
De Gezondheidsraad en de World Health Organisation (WHO) bevestigen overigens wel dat de elektromagnetische straling een klein effect kan hebben op het lichaam, maar volgens hen zijn er toch echt geen aanwijzingen voor blijvende schade te noemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *