Goedkoop bellen

Voor veel mensen is hun mobiele abonnement een grote kostenpost iedere maand. Toch zijn er veel mogelijkheden die je kunt doen om op je mobiele telefoonkosten te besparen. Hieronder worden de belangrijkste punten opgenoemd.

De grootte van je bundel

Bellen buiten de gekozen bundel kost een stuk meer dan binnen de bundel. Zorg er dus voor dat je altijd een iets grotere bundel neemt dan dat je denkt dat je gebruikt. Zo voorkom je onnodig hoge kosten. Ook moet je bij het kiezen van een abonnement letten op de tarieven van de providers. Zo rekenen de meeste providers af per volle minuut. Hierdoor wordt er gemiddeld 30% meer minuten in rekening gebracht dan dat er daadwerkelijk wordt gebeld.

Stap over van je abonnement met ‘gratis’ mobiele telefoon

Als je een abonnement hebt gekozen in combinatie met een telefoon is deze meestal na twee jaar afgelopen. Hierna is het verstandig om ofwel een sim only abonnement te nemen en hetzelfde toestel te behouden of een nieuw abonnement met een telefoon te kiezen. Als je na je contractduur hetzelfde abonnement behoudt betaal je eigenlijk te veel omdat de kosten voor de mobiele telefoon berekent zijn op de contractduur. Wat je ook kunt doen is een eenjarig abonnement nemen en wel extra bijbetalen voor de mobiel zelf, om na één jaar over te stappen op een sim only abonnement.

Bellen via internet

Als je nu toch bijna door je belminuten heen bent en je hebt wel een WiFi verbinding of mobiel internet tot je beschikking is het verstandig om bijvoorbeeld via Skype te bellen. Hiermee bel je gratis via internet en gaat het dus niet van je belminuten af. Let hier wel goed op dat je nog genoeg MB’s in je mobiele internetabonnement hebt of dat je verbonden bent met WiFi. Nadeel hieraan is dat degene die je belt ook Skype geïnstalleerd moet hebben.

Kies voor een Mobile Virtual Network Operator (MVNO)

Hoewel er drie mobiele providers zijn die een netwerk hebben zijn er toch veel meer providers beschikbaar in Nederland. Dit zijn zogenaamde Mobile Virtual Network Operators, welke hun diensten aanbieden via het netwerk van één van de ‘de grote drie’ (KPN, Vodafone en T-Mobile). Ook zijn er een aantal dochterbedrijven die echt deel uitmaken van de grote netwerken.
Deze dochterbedrijven en MVNO’s bieden belminuten tegen zeer scherpe prijzen aan. Hoewel ze geen eigen netwerk hebben maken ze wel deel uit van de grote netwerken en zijn het dus zeer betrouwbare alternatieven.

Dochterbedrijven:

  • KPN: Telfort, Hi, Simyo
  • Vodafone: Hollandsnieuwe
  • T-Mobile: Simpel, Ben
  • MVNO’s: Tele2, Robin Mobile, Youfone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *