Wat is het verschil tussen download en upload?

Downloaden en uploaden zijn termen die je veel hoort als het over internet gaat. Maar wat is het nou eigenlijk precies en waarom gebruiken wij het? En wat zijn de snelheden voor downloaden en uploaden in Nederland?

Downloaden

Downloaden is het binnenhalen van gegevens van het internet naar jouw eigen computer of (mobiele) apparaat. Downloaden doe je eigenlijk elke dag, want als je een internetsite bezoekt is er al sprake van downloaden. Je laadt namelijk de gegevens op de website zodat je deze te zien krijgt. Voorbeelden van downloaden zijn:

  • Het bekijken van internetpagina’s
  • E-mailberichten controleren
  • Een online filmpje bekijken
  • Muziek luisteren via internetradio

[su_button url=”http://www.telefonievergelijker.nl/internet/” style=”3d” background=”#f78c1c” size=”7″ center=”yes” icon=”icon: arrow-right”]Kies hier voor een internetabonnement met een hogere internetsnelheid[/su_button]

Uploaden

Uploaden is het tegenovergestelde van downloaden. Dit houdt in dat gegevens die jij naar iemand stuurt of op het internet zet betekent dat jij aan het uploaden bent. Uploaden doe je als je bijvoorbeeld een foto naar iemand toestuurt via een e-mail. Andere voorbeelden van uploaden zijn:

  • Een foto of video op Facebook of Youtube zetten
  • Jouw CV op een vacaturesite plaatsen

Download- en uploadsnelheid

De download- en uploadsnelheid wordt bij internetabonnementen altijd weergegeven in Mbps. Als er bij een internetabonnement bijvoorbeeld 40/4 Mbps staat is de downloadsnelheid dus 40 Mbps en de uploadsnelheid 4 Mbps. De snelheid van internet is in de loop der jaren behoorlijk verhoogd. Gemiddeld is de downloadsnelheid in Nederland 14 Mbps, wat betekent dat je kunt downloaden met 1,8 MB per seconde.

Bij de meeste internetabonnementen is de downloadsnelheid 10x hoger dan de uploadsnelheid omdat dit meer gebruikt wordt door de consumenten. Bij glasvezel internet is de download- en uploadsnelheid even hoog.

Internetsnelheden vergelijken

Ben jij niet tevreden met jouw internet abonnement? Wil jij hogere snelheden halen met downloaden en uploaden? Kijk dan in de vergelijker en vind een sneller abonnement. Hier staan ook alles in 1 pakketten, als je ook digitale tv en vaste telefonie wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *