Wat is het verschil tussen een analoge en ISDN lijn?

De meeste mensen hebben een analoge telefoonlijn, wat een gewone telefoonlijn van KPN Telecom is met 1 telefoonnummer. Je kunt ook een ISDN lijn hebben, dan heb je 4 telefoonnummers die je op jouw lijn kunt gebruiken. Aan deze lijn zit meestal een Quattrovox, Duovox of Webvox telefooncentrale gekoppeld.

Het belangrijkste verschil tussen een analoge en een ISDN lijn is dat ISDN een digitale signaaloverdracht gebruikt van de centrale tot aan de telefoon. Hierdoor kun je over een enkele aansluiting meerdere telefoniekanalen gebruiken en is het mogelijk om tegelijk te bellen en te internetten.

ISDN was in de jaren 90 erg populair (door het tegelijk bellen en internetten) en veel mensen hebben toen ISDN genomen. Door de komst van breedband internet via ADSL en via de kabel is ISDN eigenlijk onnodig geworden. Bij veel providers kun je geen ADSL nemen over de ISDN lijn, dit kan wel bij KPN, Vodafone en XS4ALL. Wil je overstappen naar een provider die geen internet via ISDN aanbiedt? Dan is het belangrijk dat je KPN jouw ISDN lijn laat overzetten naar een analoge lijn voordat je ADSL aanvraagt.

[su_button url=”http://www.telefonievergelijker.nl/alles-in-1/” style=”3d” background=”#f78c1c” size=”7″ center=”yes” icon=”icon: arrow-right”]Klik hier voor goedkoop internet, bellen tv[/su_button]

Analoge telefoonlijn

Met een analoge telefoonlijn wordt er op analoge wijze data of spraaksignalen tussen twee of meerdere locaties getransporteerd. Deze lijn kan maar door één dienst tegelijk gebruikt worden. Je kunt dus niet tegelijk bellen en faxen. Het is wel mogelijk om tegelijk gebruik te maken van telefonie en ADSL.

Dit komt doordat bij het aansluiten van een ADSL verbinding over de analoge telefoonlijn gebruik wordt gemaakt van een splitter welke de telefoonlijn in twee banden splitst: één voor de telefoonlijn en één voor de ADSL verbinding.

ISDN telefoonlijn

Met een ISDN telefoonlijn (Integrated Services Digital Network) heb je niet één gewone telefoonlijn, maar heb je de beschikking over twee digitale kanalen waarmee je tegelijk kunt bellen en internetten of bellen en faxen. Je hebt een ISDN1- en ISDN2-aansluiting, welke de volgende kenmerken hebben:

  • Bij ISDN1 heb je de beschikking over 2 telefoonnummers op 1 kanaal, waar je bij ISDN2 4 telefoonnummers op 2 kanalen kunt gebruiken.
  • Bij ISDN2 heb je per nummer de beschikking over een eigen voicemail box en is intern doorverbinden mogelijk.
  • Bij allebei de aansluitingen krijg je gratis nummerweergave en kun je wisselgesprekken voeren.

Wil jij weten wat voor aansluiting jij hebt en is het na het lezen van deze pagina nog niet duidelijk? Bel dan KPN en vraag wat voor verbinding jij hebt. Dit kan op 0800 0403 (24/7 gratis bereikbaar)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *