Glasvezel internet

Glasvezel internet, ook wel Fiber to the Home (FttH) genoemd, is een vorm van internet die gebruik maakt van supersnelle glasvezelkabels. Hierbij wordt licht gebruikt om data en gegevens te verzenden. De kabel en ADSL netwerken bestaan voor het grootste gedeelte ook uit deze verbinding, maar gaan vanaf de wijkcentrale verder met hun eigen kabels (telefoon- en Coaxkabels).

Een glasvezelaansluiting wordt per huishouden aangelegd. Zo heeft iedereen zijn eigen glasvezelaansluiting.

Momenteel is men in Nederland bezig om dit nieuwe netwerk aan te leggen. Vanwege de kosten is glasvezel internet nog niet overal in het land te verkrijgen. Vooral in nieuwbouwwijken is de dekking hoog, vanwege de totale nieuwe infrastructuur. Nederland loopt in vergelijking tot andere landen in Europa voorop in de ontwikkeling van glasvezel internet.

Voordelen glasvezel internet

Het grootste voordeel van glasvezel internet is de hoge internetsnelheid. De belangrijkste eigenschap van glasvezel is dat de download- en uploadsnelheid even hoog liggen. Bij kabelinternet en ADSL is de uploadsnelheid vaak een tiende van de downloadsnelheid. Verder is glasvezel de betrouwbaarste internetverbinding tot nu toe, omdat iedereen een eigen glasvezelaansluiting heeft en je deze dus met niemand hoeft te delen.

Glasvezel gebied

Glasvezel internet kent, in tegenstelling tot kabel internet, een open netwerkstructuur. Iedere provider kan en mag zijn diensten aanbieden. Dit zorgt voor veel lokale glasvezel aanbieders met een regionale dekking. Op zakelijk gebied zijn er ook veel aanbieders actief omdat het sneller rendabel is om een glasvezelkabel door te trekken naar een gebouw met vele intensieve gebruikers.

Zoals eerder gezegd is glasvezel internet niet overal in Nederland beschikbaar. In grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Enschede, Amersfoort en Almere is het steeds meer de standaard aan het worden.

Glasvezel abonnementen

Op dit moment is het zo dat er kabel abonnementen aangeboden worden die even hoge downloadsnelheden bieden tegen een vergelijkbare prijs. De uploadsnelheid verschilt hier dus wel in.
Net zoals via de kabel is het via een glasvezelverbinding ook mogelijk om een alles in 1 pakket te kiezen. Vergelijken van de verschillende soorten abonnementen met bijbehorende prijzen is verstandig, ook omdat je dan alle extra’s kunt zien zoals maandelijkse aanbiedingen en acties.
Om glasvezel internet aantrekkelijker te maken wordt de prijs steeds lager in vergelijking met de bestaande pakketten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *