4G

4G providers maken dekking waar, snelheid niet

Zowel KPN, Vodafone en T-Mobile bieden 4G aan op hun mobiele netwerken en uit onderzoek is gebleken dat het grootste gedeelte van de gebieden waar de providers 4G beloven dit ook aanbieden. De beloofde gemiddelde snelheid wordt echter in veel gevallen niet gehaald.

4G dekking

In 149 plaatsen in heel Nederland is gekeken naar de 4G dekking en de internetsnelheid die behaald is. De meeste plaatsen bieden inderdaad 4G aan zoals geclaimd wordt, maar niet overal is dit het geval. Bij Vodafone komt het percentage van daadwerkelijke 4G verbindingen in plaatsen waar de provider het belooft op 90%, bij T-Mobile op 91% en bij KPN op 94% van de geteste plaatsen.

4G snelheid

In tegenstelling tot T-Mobile claimen Vodafone en KPN een bepaalde snelheid per postcoderegio. Deze beloftes kloppen echter niet, Vodafone is in het onderzoek in 48% van de gevallen langzamer, KPN in 35% van de gevallen. T-Mobile doet geen claims over de snelheid omdat de provider geen valse beloften wil doen. Het onderzoek is gedaan in de buitenlucht, wat invloed kan hebben op de uitkomst.

Toch zijn de gemeten snelheden hoog, maar ze komen dus niet aan de snelheden die Vodafone en KPN zeggen te halen. Er waren soms wel flinke uitschieters in de internetsnelheid, zowel naar boven als naar beneden. In de meeste gevallen haalde de providers wel een snelheid van minstens 3 Mbps, wat genoeg is om HD-video’s te bekijken. Bij Vodafone was dit het geval in 93%, bij T-Mobile 84% en bij KPN in 95% van de metingen.

Sneller mobiel internet

Heb jij nu nog geen 4G abonnement of wil je een nieuwe mobiele provider? Vergelijk alle 4G abonnementen bij ons in de vergelijker! Zowel mobiele abonnementen als sim only abonnementen van alle bekende providers zijn beschikbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *