internet

Dorpen in het Verenigd Koninkrijk van snel internet beroofd

Verschillende dorpjes in het Verenigd Koninkrijk moeten het ontgelden wat betreft de snelheid van het internet, om zo geld te besparen op de jaarrekening. Het plan om de laatste 5% van het land te voorzien van zeer snel internet is stopgezet. Dit betekent dat op zijn minst één miljoen huishoudens en bedrijven gebruik moeten blijven maken van traag internet.

De plannen om zeer snel internet te leveren aan de laatste 5% van het land zijn gecanceld omdat deze als ‘te duur’ werden gezien. Met het zeer snelle breedband internet moet 95% van de bevolking in het Verenigd Koninkrijk voorzien zijn aan het eind van het jaar, waarbij minister Saijd Javid aangaf dat de laatste 5% van het land, voornamelijk op afgelegen plattelandsgebieden, een uitdaging zou worden.

Uitdaging wordt gecanceled

Ondanks de ‘uitdaging’ zei Javid een jaar geleden dat: ‘de voordelen van zeer snel breedband internet duidelijk zijn, van de toename in productiviteit tot economische groei tot aan de transformatie van familie entertainment in de huishoudens. Wij hopen manieren te vinden waarin deze voordelen kunnen worden gerealiseerd voor meer mensen’.

Nu komt het erop neer dat een deel van de lokale bevolking genoegen moet nemen met een maximum snelheid van 10 Mbps, wat veel minder snel is dan de 24 Mbps die gekwalificeerd worden als super snel.

Premier Cameron heeft beloofd dat de snelheid van het internet, dus ook in de lokale gemeenschap, onderdeel zou worden van de ‘universal service obligation’ (USO) waarbij breedband onder hetzelfde soort recht valt als andere essentiële voorzieningen zoals elektriciteit en water.

Een document voor de USO beargumenteert dit, waarbij zij stellen dat de meeste inwoners van afgelegen gebieden niet eens persé super snel internet willen van 24 Mbps, zelfs wanneer deze optie beschikbaar is voor hen. Het gaat nog een stap verder: ‘wij geloven niet dat een extra uitrol van een breedband programma op dit moment het geld waard is.’

Het creëren van digitale apartheid

Graham Long, voorzitter van de ‘Broadband for Devon and Somerset’, beschuldigt de ministers van het creëren van ‘landelijke digitale apartheid’. Hij stelt dat bedrijven wegtrekken uit het platteland van Devon en Somerset omdat zij hun webshop of website daar niet up-to-date kunnen houden.

Long stelt dat het nog erger wordt wanneer er slechts 10Mbps in 2020 beschikbaar is, omdat de noodzaak voor beter breedband dan nog meer is gegroeid omdat we nu al cloud computing en andere gedeelde applicaties hebben.

In sommige gebieden, zoals in Yorkshire, Devon, Cumbria en de Cotswolds bijvoorbeeld, kan meer dan vijftig procent van de plattelandbewoners vastzitten aan de legale minimale snelheid van 10 Mbps. Het departement van Cultuur, Media en Sport stelt vervolgens dat een snelheid van 10 Mbps nog steeds genoeg is om volledig te kunnen participeren in onze digitale maatschappij.

Je kunt immers video on demand kijken, luisteren naar internetradio en/of gestreamde muziek, gebruikmaken van social media, gebruikmaken van services aangeboden door de overheid, online shoppen en thuis werken, aldus het departement.

Vergelijk je internet

Ben jij na het lezen van dit artikel overtuigd van het belang van snel internet? Het liefst nog voor een voordelige prijs? Neem dan vijf minuten de tijd om je huidige internetaanbieder en je internet te vergelijken. Het kan zomaar zijn dat je een aanbieder vindt die op dit moment beter aansluit bij jouw behoeften én goedkoper is. Vergelijk, kies en stap super snel over!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *