mobiel

Telefoon op de fiets niet verboden

Bellen, sms’en en Whatsappen op de fiets wordt niet verboden. Dat heeft minister Schultz van Haegen laten weten aan de Tweede Kamer. Hoewel het gebruik van een telefoon op de fiets wel toegestaan blijft, wordt het wel ontmoedigd door bijvoorbeeld landelijke campagnes.

Verbod van telefoon op de fiets lastig te handhaven

Volgens de minister van Infrastructuur en Milieu zou een verbod op het gebruiken van je telefoon op de fiets lastig te handhaven zijn. Volgens Schulz van Haegen is er meer te bereiken als er geprobeerd wordt in te spelen op gedragsbeïnvloeding.

Wetgeving

Bestuurders van gemotoriseerde voertuigen mogen geen telefoon gebruiken als het voertuig in beweging is, dit staat in het internationale verdrag van Wenen. Sommige Zuid-Europese landen en ook Denemarken hebben dit ook in hun nationale wetten overgenomen alleen dan zonder de toevoeging dat het gaat om gemotoriseerde voertuigen. Hierdoor is het in deze landen dus ook verboden om een telefoon op de fiets te gebruiken.

Meer ongelukken door telefoon op de fiets te gebruiken

Smartphonegebruik op de fiets speelt bij één op de vijf fietsongelukken waarbij een jongere betrokken is een rol, bleek uit Nederlands onderzoek eind vorig jaar. Als iemand tijdens het rijden bezig is met sms’en, mailen of Social Media is de kans op een ongeval 25 keer groter. Toch zegt 33% van de 12 tot 24-jarigen onderweg zijn of haar telefoon te gebruiken.

Handhaven van gebruik telefoon op de fiets niet haalbaar

Volgens Schulz van Haegen is een verbod van het gebruik van een telefoon op de fiets “niet, of erg moeilijk te handhaven.” In de landen waar dit wel verboden is blijkt het verbod in de praktijk nauwelijks te handhaven.

Fietsmodus app

Vorig jaar heeft De Rijksoverheid de app Fietsmodus ontwikkelt voor zowel iOS als Android. Met deze app kunnen fietsers prijzen winnen als ze geen gebruikmaken van hun telefoon op de fiets. Volgens de minister is er eind vorig jaar al 700.000 kilometer gefietst met de Fietsmodus. De app wordt dit jaar gepromoot door de overheid en verschillende providers.

Ook rekent Schulz van Haegen op het afschrikeffect vanuit verzekeraars: “Zij kijken per ongeval welk gedrag bijgedragen heeft aan het ontstaan van het ongeval en bepalen zo de aansprakelijkheidsverdeling. Smartphonegebruik wordt ook meegenomen in deze overwegingen.”

Nieuw mobiel abonnement

Wil jij een nieuw mobiel abonnement in combinatie met de nieuwste telefoons? Vul jouw wensen in onze vergelijker in en bekijk direct welke mobiele abonnementen er voor jou beschikbaar zijn! We vergelijken ook goedkope sim only abonnementen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *