vpn

Veilig op een wifi netwerk met een VPN

Met een mobiele telefoon log je regelmatig in op openbare wifi netwerken te vinden. Op openbare wifi netwerken is het heel belangrijk om jezelf te beschermen. Er zijn namelijk een aantal mogelijkheden hoe jouw internetverkeer onderschept kan worden door derden.

Iemand kan gemakkelijk meekijken

Voor degene die de wifi verbinding aanbiedt is het werkelijk een fluitje van een cent om alles wat er over zijn wifi netwerk verzonden wordt in te zien.

Ook is het vrij simpel om voor een ander persoon net te doen of hij eigenaar is van een netwerk. Iemand kan bijvoorbeeld met zijn laptop in de Starbucks een wifi netwerk opzetten met dezelfde naam als het echte Starbucks netwerk. Wanneer je telefoon dan verbinding maakt met dit netwerk kan deze persoon dus gemakkelijk al jouw verkeer inzien.

Dit betekent dus dat een vreemde kan zien welke sites je bezoekt, naar wie je mailtjes stuurt en wat er in die mailtjes staat en in het ergste geval gevoelige persoonlijke informatie kan inzien.

De oplossing: virtual private network

Om te voorkomen dat mensen zomaar jouw internetverkeer kunnen inzien kan je er voor kiezen om al je data te versleutelen. Dit betekent dat als mensen meekijken naar jouw internetverkeer dat ze alleen maar data zien waar ze niks mee kunnen, het is immers versleuteld.

Dit is vrij gemakkelijk te bereiken met 1 van de vele VPN diensten. Zo een service zorgt ervoor dat jouw internetverkeer via een server van de dienst gaat. Het verkeer tussen deze server en jouw computer is heel sterk versleuteld. De server van het bedrijf ontsleuteld deze data om voor jouw bijvoorbeeld de website op te halen. Nadat de server de website ontvangen heeft stuurt die het weer versleuteld naar jou telefoon toe. Jouw telefoon ontsleuteld het weer zodat jij bijvoorbeeld de website ziet waar je om gevraagd hebt. Dit gebeurd allemaal natuurlijk in een fractie van een seconde.

Maar welke vpn dienst moet je dan kiezen?

Je wilt dus ook dat je internetverkeer op openbare netwerken versleuteld wordt? Gelukkig is er voldoende keuze van vpn diensten voor gebruik op de mobiele telefoon. En zeker omdat de meeste services apps hebben ontwikkeld voor de verschillende besturingssystemen op mobiele telefoons is de installatie ook echt een fluitje van een cent.

Als je voor een dienst kiest kan je natuurlijk kijken naar de prijs, hoe minder wij Nederlanders hoeven te betelen hoe beter we dat in de regel vinden. Daarnaast is het verstandig om er op te letten of er een server in Nederland staat, dan zal je de hoogst mogelijke snelheid kunnen bereiken. Als je verbinding bijvoorbeeld over een server in Australiƫ moet gaan zal dat een stuk trager zijn. Als je meerdere apparaten tegelijkertijd op 1 vpn abonnement wilt gebruiken kan het ook verstandig zijn om een aanbieder te kiezen die meerdere apparaten per account tegelijk toestaat te verbinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *