iphone 6 plus

Toestel bij abonnement wordt lening

Onlangs werd bekend dat een gratis smartphone bij een telefoon abonnement voortaan gezien worden als lening. Dat bleek namelijk uit een brief die minister Dijsselbloem naar de Tweede Kamer stuurde. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat zo’n abonnement een (goederen)krediet is en dat de Wet op het financieel toezicht (Wft) hierop van toepassing is. Deze wet geldt bijvoorbeeld ook voor banken, (web)winkels en autodealers die uitgestelde betaling aanbieden bij de verkoop van goederen. Door deze beslissing zullen diverse regels gaan veranderen.

Gratis telefoon

Heel veel Nederlanders hebben het, een abonnement bij een provider met een gratis smartphone. In feite is de telefoon natuurlijk niet gratis, je betaalt hem namelijk maandelijks af. Als je hiernaar kijkt is het op zich niet gek dat er is beoordeeld dat het net een lening is. Ondanks dat de wetgeving rondom leningen altijd al voor smartphone abonnementen gold, werd dat nooit echt gehandhaafd. Door de brief van minister Dijsselbloem lijkt hier nu een einde aan te komen. Ondanks protest van diverse grote Nederlandse providers.

Geld lenen, kost geld

Dit besluit betekent onder andere dat we waarschijnlijk binnenkort aan strengere regels moeten voldoen en bij iedere reclame van een telefoon met abonnement ‘let op, geld lenen kost geld’ te horen krijgen. Daarnaast zal iedereen die een ‘’gratis’’ smartphone ontvangt met een waarde van meer dan €250,00 door een kredietcheck geen moeten. Met dit besluit hoopt de minister het aantal schulden in Nederland te verminderen.

Andere markten

Of deze maatregel voor alle markten zal gaan gelden is nog niet duidelijk, maar een zijn natuurlijk tal van andere voorbeelden te noemen waar consumenten iets ‘’gratis’’ krijgen. Zo ontvangen consumenten bijvoorbeeld een gratis iPad of iPhone bij Oxxio, een gratis tablet bij een krantabonnement of zelfs een gratis tv bij een energiecontract. Wanneer de nieuwe regelingen precies ingaan is ook nog niet duidelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *